Luna aprilie în 19 zile: pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Ioan, de la Lavră Veche (sec. VIII)
În Pustia Palestinei, aproape de Ierusalim, se află o frumoasă așezare călugărească, întemeiată de Sfântul Hariton și se numea Lavră Veche, deoarece Sfântul o zidise înainte de alte lavre. I se mai spunea și Peștera Veche, din pricină că, la început, mănăstirea fusese așezată într-o peșteră de tâlhari, unde Sfântul Hariton scăpase în chip minunat din mâna tâlharilor. În aceasta a viețuit și Sfântul Ioan, cel astăzi pomenit. Crescut de mic în dreapta credință și rănit de dumnezeiasca dragoste, în fiecare zi, el se străduia a se lipi de Dumnezeu, după cuvântul cel scris în Psalmi: "Iar mie a mă lipi de Dumnezeu bine este, a pune în Domnul nădejdea mea" (Ps. 72, 27). Scârbit de nedreptățile și de răutățile vremii sale și-a părăsit pământul și părinții și a plecat la Ierusalim. Acolo s-a închinat Sfintei Cruci și la mormântul Domnului și, depărtându-se de viața lumească, a intrat în cinul monahicesc. S-a așezat, apoi, în vestita lavră a Sfântului Hariton și a dus o viață curată de muncă, de adâncire a Sfintelor Scripturi, de post, de înfrânare și de neîncetată rugăciune. Pentru viața lui cea îmbunătățită, de urmaș al pustnicilor celor de demult, s-a învrednicit și de darul preoției. Și multă vreme a săvârșit sfintele slujbe în biserica mănăstirii. Deci, după o viață îndelungată și desăvârșită, plăcută lui Dumnezeu, fericitul Ioan s-a făcut ca un înger în trup pământesc și pildă tuturor de viață fără prihană. Și așa, viețuind până la adânci bătrâneți, s-a mutat sufletul lui la Domnul, în locașul cel ceresc și de-a pururea tânăr, purtat de mâinile sfinților îngeri, cei fără de trup. Spre știință să fie, că Sfântului Ioan din Lavra-Veche i se mai spune și Ioan cel din Peștera Veche, ca unul ce a trăit și a slujit multă vreme în biserica, ce s-a zidit în fosta peșteră a tâlharilor.
Întru această zi, cuvânt din Pateric, despre o văduvă, pe care a miluit-o un bogat, pentru smerenia şi credinţa fiului ei
O bătrână săracă avea doi copii, unul parte bărbătească şi altul, parte femeiască. Şi cel ce era parte bărbătească, ducându-se, s-a făcut călugăr, iar sora lui, de sărăcie, a căzut în ispită. Şi, după aceea, a fost prinsă şi au dus-o la un bogat, care voia să o ucidă pe ea, după legea judecăţii. Iar mama ei își smulgea părul său şi, mergând, a căzut la picioarele bogatului, zicând: "Te rog pe tine, de o vei ucide pe aceasta, atunci şi pe mine să mă ucizi cu dânsa, pentru că nu am pe nimeni, să-mi aducă mie o lingură de apă, că am avut şi un alt fiu, dar acela, ducându-se la o mânăstire, s-a făcut călugăr şi este sfințit. Iar bogatul, în batjocură, i-a zis ei: "Să-mi aduci mie pe fiul tău, pe acela ce zici că este sfințit, ca să mă roage pentru dânsa şi o voi elibera pe ea." Deci, bătrâna ducându-se la fiul ei, îl ruga pe el, zicând: "De vreme ce sora ta a căzut în ispită, vrea bogătașul să o ucidă pe ea. Dar, spunându-i că am un fiu călugăr, mi-a zis mie: "De va veni el şi mă va ruga pentru dânsa o voi elibera." Şi acum fiule, să mergi te rog, pentru sora ta." Iar călugărul a zis maicii sale: "Să mă crezi pe mine, maică, chiar de te vor ucide şi pe tine şi pe dânsa, eu nu am nici o putere, pentru că mai înainte de voi, eu am murit lumii şi mă încred în Hristos." Iar ea, după multă rugăminte, certându-l pe dânsul ca pe un nemilostiv s-a întors, neizbutind nimic. Şi, mergând la bogătaș, acesta a întrebat-o: "Ai adus pe fiul tău călugărul, care zici că este sfințit?" Iar ea a zis: "Nu stăpâne, că nu are Dumnezeu." Deci, s-a minunat bogatul de călugăr și a înțeles că mare credință are el în Hristos. Apoi i-a zis ei: "Să mă crezi pe mine, bătrâno, că de ai fi adus pe fiul tău, n-aș fi slobozit pe fiica ta. Dar, de vreme ce nu a venit, acum cred că mare om este și se va ruga și pentru mine. Deci, ia-ți acum pe fiica ta sănătoasă." Iar din fapta aceasta, să se știe, că nu se tăinuiește de Dumnezeu nici o faptă bună.
Întru această zi, învățătură pentru mântuirea sufletului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu